Opinie

Wéér geen straf voor dader zieke steekpartij in gezellig en sfeervol Amsterdam

14-03-2017 14:21

Opnieuw wordt een levensgevaarlijke gek die voor de lol met een mes instak op willekeurige mensen in gezellig en sfeervol Amsterdam niet gestraft en opnieuw loopt de levensgevaarlijke gek lachend de rechtszaal uit met slechts een jaartje psychiatrisch ziekenhuis als enige maatregel. Het Parool meldt dat de 25-jarige Jordi D. die afgelopen zomer voor de lol en zonder enige aanleiding volkomen uit het niets drie medewerkers van een bioscoop op de Haarlemmerdijk neerstak en ernstig verwondde volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Zoals inmiddels gebruikelijk is bij daders van ziek geweld geloofde de rechtbank dat de gevaarlijke gek ‘in een psychose verkeerde’ (er verkeren steeds vaker mensen spontaan in een psychose wat een tsunami van ontoerekeningsvatbaren heeft veroorzaakt, maar het voordeel daarvan is natuurlijk wel weer dat de criminaliteit afneemt gevangenissen steeds leger worden) en dat hij derhalve geen straf mag krijgen. Kennelijk is ook TBS inmiddels niet meer van toepassing als je voor de hobby drie mensen neersteekt, waarvan sommigen het ternauwernood overleven.

Dus mag de dader het slachtoffer van onze maatschappij een jaartje naar het psychiatrisch ziekenhuis, zodat hij binnenkort weer vrij op straat rondloopt en fijn opnieuw willekeurige mensen kan neersteken. Voor de lol. In ‘veilig’ Amsterdam, de hoofdstad van die perfect werkende rechtstaat Nederland.

De slachtoffers hebben overigens gewoon levenslang gekregen.

Het is, uiteraard, niet de eerste keer dat een gek een slachtoffer met een plotselinge en spontane psychose zomaar voor de lol willekeurige mensen neersteekt en als enige straf een jaartje ziekenhuis krijgt. Eerder stak een Italiaan in ‘een psychose’ zomaar uit verveling op de Keizersgracht een architect neer die zwaar gewond raakte. Ook deze dader dit slachtoffer van de maatschappij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en mocht als dank voor het tot levenslang gehandicapt veroordelen van een onschuldige Amsterdamse architect een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis onder de Italiaanse zon.

Dit heet: ‘rechtvaardigheid’.

Het is niet de bedoeling dat u hier kritiek op heeft. Dat mag namelijk niet van NRC-lezers en Volkskrant-redacteuren dezelfde ‘beschaafde’ mensen die deze ‘rechtvaardige rechtstaat‘ hebben ontworpen en besturen.

Graag nu allemaal in koor herhalen: ‘De Nederlandse rechtstaat werkt perfect’. Wie dit weigert te beamen is een fascist en mag onbeperkt worden uitgekotst. En krijgt een gratis abonnement op de Volkskrant.