Binnenland

Turkse hackers twitteren hakenkruizen via accounts Donald Duck, Borussia Dortmund, Caro Emerald en Amstelveen

15-03-2017 09:41

Vermoedelijk Turkse hackers hebben zich woensdag toegang tot duizenden Twitteraccounts verschaft en daar anti-Nederlandse en -Duitse teksten geplaatst. In de boodschappen stonden de hashtags #Nazialmanya und #Nazihollanda, afbeeldingen van hakenkruisen en onder andere de tekst “we zien elkaar 16 april”.

Op 16 april wordt in Turkije het referendum gehouden over verandering van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt. Onder andere het Twitteraccount van het Nederlandse Donald Duck weekblad twitterde de teksten. Het lijkt te gaan om een hack van de Nederlandse dienst Twittercounter. Via die dienst kun je statistieken over je account bijhouden, maar het kan ook via jouw account tweets plaatsen. Na de hack lijkt die mogelijkheid dus gebruikt door de hackers. Het lijkt er vooralsnog niet op dat zij zich verder toegang tot de Twitteraccounts zelf hebben weten te verschaffen.

Amstelveen

Onder de getroffen Twitteraccounts waren verder die van Amnesty International, de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, de gemeente Amstelveen en de Nederlandse zangeres Caro Emerald.

Via je Twitter instellingen kun je de toegang voor apps zoals Twittercounter intrekken. Eerder werd het statistiekenbedrijf ook al gehackt. Dergelijke apps zijn interessant voor hackers, omdat ze toegang hebben tot veel accounts. Het bedrijf zelf zou het inmiddels al onmogelijk hebben gemaakt om tweets te plaatsen via de dienst.

Van de gehackte accounts waren er zeker 25 van internationale organisaties. Aan de getwitterde boodschappen zat een video die begint met een deel uit een toespraak van de Turkse president Erdogan. “Als we sterven, laten we dan als mannen sterven”, zegt het staatshoofd daarin.

(TPO/ANP)