Buitenland

Federale rechter blokkeert ook nieuw inreisverbod islamitische landen van Trump

16-03-2017 00:23

Een Amerikaanse federale rechter in Hawaii heeft woensdag (lokale tijd) de invoering geblokkeerd van het aangepaste inreisverbod van president Donald Trump. De magistraat oordeelde dat het nieuwe decreet nog steeds niet voldoet aan alle wettelijke eisen, meldt CNN.

De uitspraak kwam enkele uren voordat het nieuwe inreisverbod zou ingaan. Het verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Het oorspronkelijke inreisverbod gold ook voor inwoners van Irak en ontzegde Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd de toegang tot de VS.

Rechter op Hawaii: ‘Lijkt bedoeld om moslims te weren’

Het nieuwe verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Het oorspronkelijke inreisverbod gold ook voor inwoners van Irak en ontzegde Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd de toegang tot de VS.

De rechter op Hawaii concludeerde dat ook het nieuwe decreet vooral bedoeld lijkt te zijn om moslims te weren uit de Verenigde Staten. Trump zei als presidentskandidaat meerdere keren moslims tijdelijk de toegang tot het land te willen ontzeggen.

Ook rechtbanken op andere plaatsen in de VS buigen zich nog over het nieuwe inreisverbod. Meerdere staten en organisaties die de rechten van immigranten verdedigen, vechten het decreet aan.

(ANP)