Binnenland

Discriminatiemeldpunt meldt meer politieke discriminatie, 16.966.000 mensen niet gediscrimineerd

Het is allemaal Heel Erg, meer subsidie voor meldpunt alstublieft

In 2016 zijn er iets meer meldingen van discriminatie geregistreerd. Het aantal klachten kwam uit op 4596. Dat zijn er 45 meer dan in 2015. Dat meldt de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVD) maandag. De vereniging publiceert dinsdag, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, een rapport.

Er kwamen vorig jaar opvallend meer meldingen binnen van discriminatie op grond van politieke gezindheid. Volgens de LVD had dit te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije. De spanning in de Turks-Nederlandse gemeenschap liep toen flink op. Er kwamen vorig jaar 151 klachten over binnen. In 2015 waren dat er maar veertien.

Ook de meldingen waarin seksuele gerichtheid een rol speelt, zijn ten opzichte van 2015 flink gestegen van 202 naar 373. De klachten worden geregistreerd door de regionale antidiscriminatiebureaus (ADV’s).

De bureaus hebben ook geregistreerd op welk terrein de meeste klachten binnenkomen. Dat was opnieuw de arbeidsmarkt. Het aantal meldingen daalde wel, van 1437 naar 1174. De meeste klachten zijn binnengekomen over afwijzingen op sollicitaties vanwege een hoofddoek en onrechtvaardige functie-eisen.

Volgens de LVD dienen veel mensen geen klacht in over (mogelijke) discriminatie. Zouden ze dat wel doen, dan zou het aantal meldingen waarschijnlijk een stuk hoger uitvallen.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.