Weer ophef om ongepaste act op Bevrijdingsfestival: Smib-rappers zeggen ‘bitch’ en ‘teef’

20-03-2017 10:53

Utrechtse raadsleden zijn niet blij met de komst van de hiphopgroep Smib uit de Amsterdamse Bijlmer. In een poging de jeugd te brainwashen teneinde de levenscyclus van het reeds lang obsolete 4 en 5 mei Deugcircus te verlengen te overtuigen van nut en noodzaak van het herdenken der Tweede Weereldeurlog (in Nederland: 1940-heden) heeft het Comité 4 en 5 mei de neiging allerlei rappers van bedenkelijk allooi te charteren.

Zo ging de deelname van Top Notch-talent Emms van Broederliefde niet door nadat beelden van hem opdoken waarin hij ‘Hamas joden aan het gas‘ blerde. Het comité hield aanvankelijk voet bij stuk maar nadat echt iedere Canadees begraven rond Arnhem en iedere verzetsheld geëxecuteerd op de Waalsdorper Vlakte zich drie keer in zijn graf had omgedraaid, zegden zij de samenwerking toch maar op.

Nu is er dus gedoe om Smib, dat geheel conform de hip-hop-traditie aan vrouwen refereert als bitches, teven, wijven, hoeren etcetera. Die rapgroep zou in Utrecht optreden maar raadsleden van onder meer ChristenUnie en VVD wijzen in de Telegraaf fijntjes op de regels van het Comité en stellen dat de teksten van Smib niet door de beugel kunnen.

Het Comité 4 en 5 mei vindt dat de raadsleden niet zo moeten zeiken als little bitches: “Diversiteit is voor ons erg belangrijk om jongeren te bereiken”, zegt festivalwoordvoerster Tineke Teerink (die naam is superkwetsend voor TBC-patiënten trouwens, bah). “Je kan bij elke band elk woord wel gaan checken.”