Binnenland

Commissaris Koning Brabant onthutst over niet vervolgen bedreiger burgemeester Gilze en Rijen

21-03-2017 17:51

De Commissaris van de Koning Brabant, Wim van de Donk (CDA), vindt het ‘onbestaanbaar’ dat het Openbaar Ministerie een crimineel die burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen ernstig bedreigde, vrijuit wil laten gaan voor dat feit. “Ik ben onthutst”, aldus Van de Donk tegen EenVandaag. Dit scoort hoog in de categorie foute signalen. Het is onbestaanbaar dat burgemeesters die voor in de bres staan, zo in de kou komen te staan.” 

Ook het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is boos. Het Genootschap vindt de agressie en het geweld tegen mensen in het bestuur zeer ernstig. Directeur Genootschap van Burgemeesters Ruud van Bennekom: “Burgemeesters moeten zich verzekerd weten dat er iets gebeurt als zij aangifte doen. Het Openbaar Ministerie hoort bewijsbare zaken aan de rechter voor te leggen.”

 Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de verdachte van de bedreiging, Jan B., recent is veroordeeld tot twee forse celstraffen door de rechtbank. Het OM neemt bedreigingen aan het adres van bestuurders en ambtenaren hoog op en normaal gesproken zou deze bedreiging ook zonder meer vervolgd worden. Het OM stelt dat gezien de twee eerdere veroordelingen, de verwachting is dat de verdachte niet nog een noemenswaardige straf zou krijgen voor deze bedreigingen. Uiteindelijk zal de rechtbank op 4 april 2017 bepalen of het Openbaar Ministerie alsnog de verdachte Jan B. moet vervolgen voor bedreiging van de burgemeester Boelhouwer en enkele ambtenaren.