Binnenland

Kansloze asielzoekers overspoelen rechtssysteem met beroep- en bezwaarzaken

21-03-2017 08:49

Asielzoekers zonder enig zicht op een verblijfsvergunning, blijven hun snelle uitzetting frustreren door op grote schaal protest aan te tekenen, meldt De Telegraaf.

Vorig jaar steeg het aantal beroepszaken in asielprocedures met maar liefst twee derde. Daarbij gaat het om bijna 16.000 bezwaarzaken en 4000 hogerberoepszaken. Dat blijkt uit de Rapportage Vreemdelingenketen van Justitie, die dinsdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Vorig jaar daalde de instroom van asielzoekers fors, maar het juridische papierwerk steeg explosief.

Opvallend is ook dat het aantal mensen in vreemdelingendetentie fors is toegenomen. Daarbij gaat het vooral om asielzoekers uit veilige landen als Albaniƫ, Marokko en Algerije die hun uitzetting willen ontlopen of overlast veroorzaken. Sommigen gebruiken het asielzoekerscentrum (azc) als uitvalsbasis om op rooftocht te gaan. Eind vorig jaar zaten ruim 2500 vreemdelingen vast.

Marokkanen en Algerijnen zijn moeilijk uit te zetten, dus blijven zij in Nederland hangen. Afgewezen asielzoekers krijgen vaak een inreisverbod, om zo ‘asielhoppen’ te voorkomen. Grenscontroles lijken een nuttige maatregel: het toegenomen aantal grenscontroles wierp vorig jaar zijn vruchten af. Telegraaf: “Een verhoging van het aantal controles met 20 procent leverde op dat maar liefst 40 procent meer aanhoudingen van illegale vreemdelingen werden verricht. Bij mobiel toezicht langs de Belgische en Duitse grens werden er 1280 aangetroffen.”

(ANP/TPO)