Buitenland

Aanslag Londen: Terrorist rijdt in op voetgangers bij Brits parlement – Steekt agent neer

22-03-2017 15:50

Londen is woensdagmiddag opgeschrikt door een aanslag. Rond 15.40 uur Nederlandse tijd reed een auto meerdere mensen aan op Westminster Bridge, de brug naast het parlementsgebouw. De bestuurder stak vervolgens nabij het parlement een agent neer en werd neergeschoten. De terrorist overleed aan zijn verwoningen, de neergestoken agent ook. Premier Theresa May werd ondertussen in veiligheid gebracht, parlementsleden verschansten zich binnen de parlementsgebouwen. De politie beschouwt de gebeurtenissen als een aanslag. Exact een jaar geleden vonden de aanslagen in Brussel plaats.

Update 23.58 – Vijf doden, 40 gewonden

Het dodental bij de aanslag bij het Brits parlement in Londen is opgelopen naar vijf. Een derde slachtoffer onder de voetgangers is overleden. Dat heeft de Britse politie woensdagavond bekendgemaakt. Verder zijn er zijn veertig gewonden, onder wie drie politieagenten.

Update 21.05 – Geert Wilders : Mark Rutte huilt krokodillentranen over aanslag Londen

Update 20.58 – Advocaat vermeende dader Abu Izzadeen: Die zit in de gevangenis

Update 19.23 – ANP: Dader zou haatprediker Abu Izzadeen kunnen zijn

Het ANP meldt: “De identiteit van de dader wordt genoemd. Nog niet bevestigd. Zou gaan om de woordvoerder van een organisatie die ruim tien jaar geleden was verboden. Zou ook hebben geprobeerd het kalifaat van IS te bereiken.”

Update 19.02 – 4 doden – 20 gewonden

Onder de vier doden bevindt zich de dader. Die is doodgeschoten door de politie. Ook kwamen twee voetgangers om het leven en de agent die werd neergestoken.

Update 18.38 – Neergestoken agent overleden

De gewonde agent werd gereanimeerd door het Conservatieve Lagerhuislid Tobias Ellwood. Die had zijn broer verloren bij een terreuraanslag in Bali in 2002.

Update 18.27 – Mogelijk tweede dader

Verschillende Britse media melden dat de politie op zoek is naar een tweede dader.

 

Update 18.10 – Foto: Dit is de mogelijke dader, naar ziekenhuis gebracht

Update 17.40 – Nog meer video wanneer de politie het vuur opent

Update 17.30 – Video: De auto, de schoten

Update 17.23 – Eén dode, tientallen zwaargewonden op Westminster Bridge

Zeker een persoon is woensdag op de Westminster Bridge om het leven gekomen door de vermoedelijke aanslag buiten het Britse parlement. Het gaat om een vrouw. Dat verklaarde een arts tegenover Britse media.

Sommige andere slachtoffers zouden er slecht aan toe zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in totaal gewond raakten toen een man woensdag inreed op voetgangers. Volgens CNN gaat het om tientallen gewonden.

Update 17.17 – Parlementsleden zullen in kleine groepen worden geëvacueerd

Lagerhuislid Simon Danczuk zegt tegen CNN dat de leden van het parlement in groepen van twintig zullen worden geëvacueerd. Weet niet waar naartoe, ”Jullie weten waarschijnlijk meer dan wij”. Lagerhuis zit verschanst binnen.

Update 17.09 – Geen extra maatregelen in Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt de situatie in Londen voortdurend in de gaten te houden. Maar op dit moment is er geen aanleiding voor extra maatregelen in Nederland, aldus een woordvoerder van de NCTV woensdag in reactie op de gebeurtenissen bij het Britse parlement in Londen, die voorlopig door de autoriteiten als een terreurdaad worden beschouwd.

Het dreigingsniveau in Nederland is op het ogenblik substantieel, de vierde stap op de ladder van vijf dreigingsniveaus. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Die situatie is sinds maart 2013 van kracht.

Update 17.01 – Parlementsgebouwen worden uitgekamd

Volgens Sky News wordt het gehele parlementsgebouw uitgekamd, op zoek naar mogelijke verdachten of andere gevaren. Het gebouw is afgesloten en het doorzoeken van alle ruimten zal een flinke tijd duren. Alle parlementsleden moeten binnen blijven.

Update 16.56 – Mark Rutte: ‘Afschuwelijke beelden uit Londen. De stad is in het hart geraakt’

Update 16.53 – Plein nabij parlement ontruimd vanwege verdacht voertuig

Parliament Square, het plein naast het parlementsgebouw en Westminster Bridge, wordt ontruimd. Er zou een verdacht voertuig staan.

Update 16.36 – Politie Londen: Dit is een aanslag

Update 16.18 – ‘Meerdere gewelddadigheden in Brits parlement’

Volgens David Lidington, Leader of the House of Commons, is de dader ”neergeschoten door een agent. Een ambulance is ter plekke om slachtoffers weg te halen.” Niet duidelijk of het om doden of gewonden gaat. Lidington zegt dat er ”berichten over meer gewelddadige incidenten” in het parlementsgebouw zijn.

Volgens de eerste berichten zouden sommige slachtoffers zijn neergeschoten. De politie sprak over een ‘incident bij het parlement’.


Video – Het moment dat de vergadering in het Lagerhuis wordt afgebroken