Nieuws

Erdogan wilde bijeenkomst met 10.000en aanhangers in Nederlands stadion

23-03-2017 09:42

De Turkse president Erdogan wilde in ons land voor tienduizenden Turken een massabijeenkomst optuigen om steun te verwerven voor zijn machtsuitbreiding. Daarvoor werden verschillende grote podia, waaronder de Amsterdam ArenA, benaderd. Die bijeenkomst had aankomend weekend moeten plaatsvinden, zo meldt De Telegraaf vandaag.

Grote arena’s wilden niet meewerken

De directies van de Amsterdam ArenA, de GelreDome en de Ziggo Dome haalden echter een streep door Erdogans campagneplannen. Dat hebben de betrokken woordvoerders aan de krant bevestigd. De stadiondirecties kregen vanaf eind februari aanvragen van Turkse organisaties in binnen- en buitenland, maar weigerden een podium te geven.

Daarmee viel Erdogans bezoek al enkele weken voorafgaand aan de diplomatieke rel met Turkije in het water, zo blijkt uit een reconstructie. De Turkse leider wil alleen optreden op locaties waar ruimte is voor meer dan tienduizend mensen, zegt Mustafa Aslan van de Nederlandse afdeling van Erdogans AK Partij.

‘Geen Europeaan nog veilig over straat’

Deze week haalde Erdogan nog uit naar de houding van Europese landen. Volgens hem kan straks, “Geen Europeaan meer veilig over straat”, als de houding ten opzichte van het land niet veranderd. Hij sprak de dreigende taal op een bijeenkomst van journalisten.

Volgens de Turkse president is het Turkse volk “geen volk dat met zich laat sollen”. De EU liet na de ‘Turkijerel’ weten achter Nederland te staan.

(TPO/ANP)