Binnenland

OM doet onderzoek naar 200 Nederlandse jihadisten

23-03-2017 12:51

De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich zouden hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Dat maakte officier van justitie Ferry van Veghel donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam, waar tien mannen bij verstek zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen.

Volgens de aanklager gaat het om onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard. Dat is tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief. In die gebieden kan geen fysiek bewijs worden verzameld. Het OM wil jihadisten structureel bij verstek gaan berechten omwille van de veiligheid in Nederland.

Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM. Vorig jaar juli zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel.

Het OM heeft via sociale media geprobeerd in contact te komen met de verdachten. Daarvoor werd zelfs advertenties op Facebook geplaatst om in een straal van 80 kilometer rond de Iraakse stad Mosul de Nederlandse jihadisten te wijzen op de verstekzitting. Die advertenties zijn meer dan een 1,1 miljoen keer bekeken, aldus het OM.

De op sociale media actieve Victor D. (29) uit Raalte meldde zich deze week bij zijn advocaat, André Seebregts. De enige aanwezige raadsman vroeg de rechtbank om uitstel voor onbepaalde tijd, totdat D. conform het aanwezigheidsrecht de zitting kan bijwonen. Seebregts voerde aan dat strijders het gevaar lopen te worden bestraft of geëxecuteerd als zij het strijdtoneel zouden verlaten. De rechtbank neemt later op donderdag een beslissing over dat verzoek.

De tien personen die donderdag zijn gedagvaard, worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van de voorbereiding van terroristische misdrijven. Het gaat om Thierry K. (29) uit Zoetermeer, Victor D. (29) uit Raalte, Jihad S. (18), Yago R. (24) en Marouane B. (22) uit Arnhem, Khalid B. (31) uit Velp, Jeroen van D. (27) uit Almere, Khalid B. (24) uit Vlaardingen, Adil B. (26) uit Rotterdam en Ridvan O. (21) uit Utrecht.

(ANP)