Buitenland

Trump trekt op laatste moment zijn alternatief voor Obamacare in

24-03-2017 21:03

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag enkele minuten voordat er over zijn nieuwe zorgwet zou worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden besloten het wetsvoorstel in te trekken. Het leek er al sterk op dat er niet genoeg genoeg voorstemmen zouden zijn om de wet te laten passeren.

Trump heeft de leider van de Republikeinen in het Huis gevraagd het voorstel niet in stemming te brengen. Daarmee blijft Obamacare voorlopig nog gewoon bestaan. Of Trump een nieuwe poging doet met een aangepast voorstel is nog niet duidelijk.

Onvoldoende steun

De leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, was eerder vanavond president Trump al gaan vertellen dat onvoldoende parlementsleden het nieuwe voorstel voor de zorgverzekering steunen. Ryan had Trump daarop gevraagd of hij nog door wilde gaan met het indienen van het voorstel.

In de Amerikaanse Tweede Kamer zijn 193 Democraten tegen Trumps ontmanteling van Obamacare. Als meer dan 22 Republikeinen ook tegenstemmen, sneuvelt Trumps plan. Hij rekent de afschaffing van het zorgverzekeringsstelsel van zijn voorganger Barack Obama, ‘Obamacare’, tot zijn prioriteiten.

(TPO/ANP)