Buitenland

Londense islamitische aanslagpleger Khalid Masood mogelijk eerder betrokken bij poging tot aanslag

27-03-2017 11:28

Radicale moslim Khalid Masood (Adrian Russel Ajao) die afgelopen woensdag uit naam van islam vier mensen afslachtte in Londen was zes jaar geleden ook al in beeld bij Britse veiligheidsdiensten op verdenking van terroristische activiteiten. Hij onderhield toen intensief contact met vier in Groot-Britanniƫ woonachtige Al-Qaida-terroristen die een grote autobomaanslag op een legerbasis planden, meldt The Telegraph.

Na een onderzoek door de veiligheidsdiensten werd besloten dat Masood/Ajao geen rol van betekenis speelde in de groep terroristen.

De vier Al-Qaida-terroristen zijn uiteindelijk veroordeeld voor het plannen van een terroristische aanslag. Hun plan destijds was om een op afstand bestuurbare speelgoedauto vol met explosieven onder de poorten van een legerbasis te laten rijden en daar tot ontploffing te brengen. Ook werd er door de terroristencel gesproken over aanslagen op een hoofdkwartier van MI5, een aanslag op een bijeenkomst van de rechtse politieke partij English Defence League en een aanslag op een winkelcentrum.

Masood/Ajao heeft de Al-Qaida-terroristen destijds mogelijk leren kennen in Saoedi-Arabiƫ. Vlak na zijn tweede bezoek aan het wahabistische land verhuisde hij naar Luton waar hij dichtbij de vier terroristen kwam te wonen.

 

Khalid Masood/Adrian Russel Ajao