Buitenland

Erdogan: ‘Atatürk zou ‘ja’ stemmen bij referendum’

28-03-2017 18:09

Mustafa Atatürk, de seculiere grondlegger van het moderne Turkije, had bij het aankomende grondwetsreferendum ongetwijfeld ‘ja’ gestemd, zo beweert de Turkse president Recep Erdogan. Gisteren reageerde hij met zijn uitlating op een recente krantenkop in het Duitse dagblad Bild, dat juist had gesteld dat Erdogans illustere voorganger tegen het wijzigen van de constitutie zou zijn geweest.

“Op welke gronden zeggen ze dat? Kunnen ze Atatürks herinneringen lezen? Wat heeft het (referendum) te maken met Atatürk?”, vroeg een verontwaardigde Erdogan zich volgens nieuwssite Hürriyet af tijdens een gecombineerde uitzending op diverse Turkse tv-zenders.

Erdogan: “Integendeel, zou ik zeggen, want als Atatürk opnieuw oprees, dan had hij ‘ja’ gezegd tegen de regels zoals wij die hebben voorbereid, omdat hijzelf met zo’n systeem heeft geleefd.”

Het referendum, dat half april plaatsvindt, is een initiatief van Erdogan en zijn islamistische AK partij. Doel ervan is populaire steun verwerven voor de omvorming van Turkije van een parlementair tot een presidentieel stelsel Turkish style. Critici stellen echter dat het land een dictatuur wordt als de president zijn zin krijgt.