Buitenland

‘Meisje zonder hoofddoek gaat naar hel’, zegt door Zweden gesponsorde imam

29-03-2017 14:12

Ophef in Zweden om een video waarin een imam tienermeisjes oproept zich te bedekken om hun zielenheil te redden. De islamitische prediker, ene Muadh Zamzam, is verbonden aan een moslimorganisatie die subsidies ontvangt van de Zweedse regering.

“Iemand vroeg me: ‘waarom moet een meisje van 12 of 13 jaar oud verteld worden dat ze in het paradijs belandt als ze zich sluiert, terwijl als ze dat niet doet de hel haar lot is?’ Ik zei: ‘zo werkt het nu eenmaal.’ Moeten we tegen haar liegen?”, aldus Zamzam in een YouTube-lezing genaamd ‘De vrouw in de islam’.

De imam wordt volgens Aftonbladet niet alleen regelmatig ingehuurd door de Nationale Moslimorganisatie Zweden (SFM) als spreker maar fungeert ook als woordvoerder van de radicale club.

‘Kijk niet naar mijn moeder of zus’

In de controversiële opnamen, die stammen uit 2014 maar die recent opdoken, vergelijkt Zamzam meisjes en vrouwen onder meer met diamanten en goud. “Wat moeten we daarmee doen, laten zien aan Jan en alleman of beschermen?”, vraagt de moslimgeleerde zijn toehoorders. “Niemand moet naar onze vrouwen kijken. Ik word boos als iemand kijkt naar mijn vrouw, moeder of zusje, dat is hoe moslims moeten zijn.”

‘Vrouw = chocolaatje’ 

Ook trekt Zamzam een parallel tussen chocolaatjes en de islamitische dames: “Als ze netjes ingepakt zijn moet je ze nemen, terwijl diegenen zonder verpakking slechts vliegen aantrekken.”

Journalisten waarschuwden eerder al voor extremistische netwerken binnen de SFM, maar de organisatie zelf spreekt van “valse beschuldigingen en geruchten”.