Buitenland

Duitse veiligheidsdiensten lieten steken vallen bij monitoring kerstmarkt-terrorist

29-03-2017 10:03

Duitse veiligheidsdiensten hebben steekjes laten vallen bij het in de gaten houden van de Tunesiër Anis Amri. Dat concludeert de parlementaire waakhond voor inlichtingendiensten PKG, aldus Duitse media woensdag. Amri pleegde uiteindelijk op 19 december een aanslag op de kerstmarkt in Berlijn waardoor bij elkaar twaalf mensen de dood vonden.

Volgens de PKG hebben de veiligheidsdiensten het gevaar dat van Amri uitging verkeerd ingeschat en werd informatie over hem niet breed genoeg gedeeld. Al in februari vorig jaar hebben de autoriteiten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen Amri als ‘islamistisch gevaar ‘bestempeld. Toch kon de Tunesiër tot aan de aanslag onderduiken en van de radar verdwijnen.

De Duitse omroep RBB-Inforadio wist de hand te leggen op het rapport van de PKG.

Forse kritieken

Eerder was er al veel kritiek te horen op de minister van Binnenlandse Zaken, Ralf Jäger. Onder zijn leiding zijn er grote fouten gemaakt in de communicatie. Het hoofd van de CDU in Noordrijn-Westfalen liep alvast vooruit op het horen van de minister. “Deze nieuwe onthullingen zijn dramatisch. Jäger is een gevaar voor de veiligheid van alle mensen in Duitsland”, zei de christendemocraat in de Duitse krant.

(TPO/ANP)