Binnenland

Drie van vijf betrokken agenten in zaak Mitch Henriquez niet vervolgd

30-03-2017 10:39

Er worden niet meer agenten strafrechtelijk vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez. Van de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan in juni 2015 in Den Haag worden er momenteel twee vervolgd. De nabestaanden wilden dat de andere drie zich ook voor de rechter zouden moeten verantwoorden, maar het gerechtshof in Den Haag wees dat verzoek donderdag af.

De nabestaanden van Henriquez hadden een zogeheten Artikel 12-procedure aangespannen nadat het Openbaar Ministerie besloot om twee van de vijf agenten strafrechtelijk te vervolgen en de andere drie niet. Zij vinden dat alle vijf de agenten vervolgd moeten worden voor de dood van Henriquez en ook dat de beschuldigingen tegen alle vijf uitgebreid moet worden met het in hulpeloze toestand laten van de man.

Twijfel over doodsoorzaak

Henriquez werd op 27 juni aangehouden in het Haagse Zuiderpark na een muziekfestival. Hij overleed een dag later, naar aanvankelijk werd aangenomen door de nekklem die agenten op hem toepasten bij de arrestatie. Maar deze week kwam er een nieuw forensisch rapport, dat twijfel zaait over de doodsoorzaak. Volgens dat rapport, ingebracht door de advocaten van de twee agenten die terechtstaan, overleed hij zeer waarschijnlijk aan de gevolgen van hartritmestoornissen of een hartstilstand.

Op 6 april zou de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen die twee agenten beginnen, maar dat wordt nu uitgesteld. Volgende week wordt een pro-formazitting belegd, waarop uitsluitend het nieuwe rapport over de doodsoorzaak van Henriquez wordt besproken.

(ANP)