Binnenland

Zelfmoorden, drugs en chaos in TBS, directeur, uiteraard babyboomer, heeft geen schuldgevoel

02-04-2017 18:26

Joep Verbugt, TBS-directeur die verantwoordelijk is voor de totale chaos in TBS-kliniek Woenselse Poort, neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn falen, blijkt uit een interview met Omroep Brabant.

Meerdere politici leek het raadzaam als Verbugt zou opstappen, maar dit heeft hij geweigerd. Recent werd bekend dat voortaan drugsgebruik niet meer gedoogd wordt in in Woenselse Poort, dit was voorheen wel het geval.

Verbugt vond het ‘goed’ dat Omroep Brabant de vuile was buiten hing over de kliniek. De omroep schrijft:

Omroep Brabant berichtte uitgebreid over intimidatie, drugsgebruik, geweld en het grote aantal zelfmoorden bij De Woenselse Poort. Daarop concludeerde de Inspectie voor Veiligheid en Justitie dat de slechte organisatiestructuur, ondeskundig en onvoldoende personeel en een verkeerde interpretatie van het drugsbeleid heeft geleid tot grote misstanden.

Volgens Verbugt is hij aangebleven om ‘zijn verantwoordelijkheid te nemen.’ Wat vreemd is want in het gesprek met Omroep Brabant zegt hij net zo makkelijk dat hij geen schuld heeft aan de misstanden op kosten van (en voor risico van) de maatschappij.

Achteraf kun je constateren dat die samenloop van omstandigheden zulke gevolgen heeft gehad. Maar om nou te zeggen schuldig – als je naar die incidenten kijkt zijn het ook dingen die op zichzelf kunnen gebeuren zonder dat er sprake is van zaken die beter of anders moeten dus nee, schuldig niet.

Ach ja, schuldig is ook maar een construct. Verantwoordelijkheid nemen voor de levensverwoestende gevolgen van je daden als je als graaiboomer gewoon wat sociale experimenten uitvoert op de samenleving, waarom zou je? Even in je fijne statusbaantje blijven zitten tot je dikke pensioen en het zal jouw tijd wel duren.

Lees ook:

Het schokkende dossier over misstand na misstand bij Woenselse Poort.