TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Noord-Koreaanse overloper: ‘Kim Jong Un bereid atoomwapens in te zetten tegen V.S.’

Onbekend of Noord-Korea werkende lange-afstandsraketten bezit

Tags:

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is wanhopig en bereid atoomwapens in te zetten tegen de V.S. en bondgenoten wanneer hij het idee heeft dat de V.S. hem bedreigen. Dat heeft Thae Yong Ho, één van de belangrijkste en hoogstgeplaatste Noord-Koreaanse overlopers  in 20 jaar, gezegd in een interview met NBC News.

Volgens Yong Ho is Kim Jong Un wanhopig en vertrouwt hij alleen nog maar op kernraketten om zijn ‘vijand’ te verslaan. “Wanneer hij een vijandige tank ziet of tekenen ziet van een serieuze bedreiging door de Amerikanen dan zal hij zijn kernwapens inzetten”, aldus Yong Ho.

De VS gaan er van uit dat de Noord-Koreanen inmiddels zo’n acht atoombommen bezitten maar er is geen zekerheid of de Noord-Koreanen ook in staat zijn deze kernkoppen met een langeafstandsraket (ICBM, Intercontinental Ballistic Missile) naar de VS kunnen afvuren. De Noord-Koreanen zelf claimen dat ze hiertoe in staat zijn maar hebben tot nu toe nog geen werkende langeafstandsraket kunnen demonstreren.

De dreiging van Noord-Korea wordt door de Amerikanen serieus genomen. Vooral ook omdat de situatie in Noord-Korea en in de regio er niet beter op is geworden en de verhoudingen met de V.S. sinds het aantreden van president Trump vijandiger zijn geworden.

Kim Jong Un zelf lijkt steeds meer problemen te hebben met zijn leiderschap en de stabiliteit van zijn macht. Veel hooggeplaatste militairen zijn weggezuiverd en zelfs familieleden van Kim Jong Un zijn geëxecuteerd, waaronder zijn eigen oom en waarschijnlijk ook zijn halfbroer Kim Jong Nam die vorige maand op het vliegveld van Maleisië werd vergiftigd. Kim Jong Un lijkt geobsedeerd te zijn door nucleaire wapens, die hij als zijn laatste toevlucht ziet. Hij vreest dat zonder nucleaire wapens een invasie door het Westen onafwendbaar is.

In Zuid-Korea, tevens aartsvijand van Noord-Korea, is de politiek bijzonder instabiel. Onlangs is onder grote druk de Zuid-Koreaanse premier Park afgetreden en vervolgens opgepakt en vastgezet op verdenking van omkoperij.

President Trump en zijn militaire adviseurs lijken inmiddels bereid tot oorlog met Noord-Korea. Onlangs nog liet Trump weten dat “er iets moet worden gedaan tegen Noord-Korea” terwijl hoge Amerikaanse militairen lieten weten dat “Kim Jong Un moet worden gestopt” en dat “militaire acties op de tafel liggen”.

Analisten waarschuwen voor militaire acties tegen Noord-Korea. Zelfs als Kim Jong Un geen ICBM’s kan inzetten tegen de VS heeft hij de beschikking over atoombommen die hij op Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea, kan gooien. Seoel ligt maar 50 kilometer van de Noord-Koreaanse grens verwijderd. Bovendien kan Noord-Korea bij een eventuele aanval door de Amerikanen ook vergeldingsacties uitvoeren op Japan.

 

 

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.