Buitenland

Ontluisterende tv-reportage: islamitische ‘moraalpolitie’ Stockholm dwingt meisjes achterin schoolbus

04-04-2017 12:56

In de noordelijke delen van Stockholm is het niet best gesteld met de vrijheid van meisjes en vrouwen. Ze worden er op straat door jongens en mannen lastiggevallen en fysiek belaagd voor het dragen van ‘te korte’ rokjes, het uitlaten van hun hond of simpelweg omdat ze alleenstaand zijn. Verder zitten de dames verplicht apart in sommige cafés en moeten meisjes achterin schoolbussen plaatsnemen, want de ruimte voorin is gereserveerd voor jongens.

De reportage over deze toestanden wordt vanavond uitgezonden op het programma ‘Koude feiten’ van TV4, schrijft Aftonbladet. Volgens TV4, dat werkte met verborgen camera’s, is sprake van een zelfbenoemde ‘moraalpolitie’. Die ziet erop toe dat in het noorden van de Zweedse hoofdstad “schoolmeisjes ingekapseld blijven in een cultuur bestaande uit eer, beledigingen en geroddel”, aldus de zender.

In de beelden wordt onder meer getoond hoe leerlingen van de islamitische Al Azhar-school ‘s ochtends en ‘s middags van elkaar worden gescheiden in de bus. De rector van het onderwijsinstituut wilde niet reageren op de geheime opnamen. Devin Rexvid, een onderzoeker die werkt voor de Umea Universiteit, vergelijkt de situatie met de rassenscheiding in de VS in de jaren ’50.

Een van de geïnterviewde vrouwen verhaalt hoe ze eens door buren werd aangesproken omdat ze wijn dronk op haar balkon. “Op een gegeven moment kwam een groep jonge mannen bijeen buiten mijn woning. Ze schreeuwden dreigementen en klommen via de regenpijp omhoog richting mijn balkon.”

Een andere vrouw, die zelf een voormalige vluchteling is, vertelt aan TV4 hoe ze werd lastiggevallen tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan, toen ze een kort rokje droeg. “Mensen bedreigden me en gooiden met stenen naar me. Een wierp het raam van m’n keuken in. Ik vluchtte naar Zweden vanuit een land waar vrouwen werden onderdrukt”, aldus het slachtoffer, “maar nu ben ik hier in een gebied wat erg lijkt op mijn vaderland.”

Vanavond, 21.00, op TV4.