TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Duitsland gaat strenger optreden tegen vrije meningsuiting op social media

Kwetsende meningen en verkeerde opvattingen moeten we niet willen, klagers hebben altijd gelijk

Duitsland gaat strenger optreden tegen meningen haatdragende commentaren en verkeerde opvattingen nepberichten op social media. Het Duitse kabinet ging woensdag akkoord met een wetsvoorstel van die strekking van minister van Justitie Heiko Maas.

Dat betekent dat beheerders van sociale netwerken sneller moeten ingrijpen als benadeelden aan de bel trekken. Ze worden verplicht binnen 24 uur na een klacht berichten met “strafbare inhoud, laster of ophitsing” te verwijderen. Op nalatigheid komen boetes te staan.

In een normale rechtstaat moet een rechter eerst iemand schuldig verklaren voordat kan worden gesproken over ‘strafbare inhoud, laster of ophitsing’ en derhalve kan worden overgegaan tot censuur, maar Duitsland is kennelijk geen normale rechtstaat meer en zijn gebruikers van sociale media zijn aldaar per definitie al schuldig.

Het voorstel stuitte eerder op felle kritiek vanwege de vrijheid van meningsuiting. Het is niet bekend of onder “strafbare inhoud, laster of ophitsing” ook zaken als: kritiek op het regeringsbeleid, kritiek op het vluchtelingenbeleid, kritiek op de EU, populisme of kritiek op de islam vallen.

Anp

 

Lees ook: George Soros geeft 100.000 euro aan Duitse ‘onderzoeksjournalisten’

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.