TPOok!

 
Opinie

George Soros geeft 100.000 euro aan Duitse ‘onderzoeksjournalisten’

Duitse wet verplicht het weren van 'nepnieuws' van Facebook

Het Duitse onderzoeksbureau ‘Correctiv’ krijgt meer dan 100.000 euro van de ‘Open Society Foundation”, een stichting van de omstreden miljardair en ‘filantroop’ George Soros, om ‘nepnieuws’ op internet op te sporen, melden verschillende Duitse bronnen (hier, hier, en hier), waaronder Correctiv zelf. De stichting financiert daarmee vijf journalisten die concreet ‘mythen en leugens’ op het internet zullen gaan opsporen. Die plicht tot het verwijderen van ‘kennelijk strafbare inhoud’ geldt in Duitsland sinds januari 2017 voor Facebook, maar het sociale medium besteedt het werk dus uit aan bureaus als Correctiv.

‘Vanaf halverwege april zullen er bij twijfelachtige Facebookberichten waarschuwingen op computerschermen verschijnen’, kondigt de oprichter van Correctiv, David Schraven, aan. De ‘fact-checkers’ van Correctiv zullen onder andere ‘geruchten over vluchtelingen nagaan’ en verder blijven ze over de mogelijke aard en herkomst van twijfelachtige berichten nog vaag.

Populisme moet worden aangepakt

Schraven looft de stichting van Soros omdat ‘die vele nieuwe vormen van journalistiek mogelijk maakt’. Dat deze ‘wiens brood men eet wiens woord men spreekt’ journalistiek er dik bovenop ligt, is anno 2017 blijkbaar geen enkel punt meer. Ze bevestigen dit beeld ook. Correctiv is weliswaar volledig afhankelijk van donaties zoals die van de Open Society Foundation, maar zegt geen geld aan te nemen van organisaties waar ze zich niet ethisch aan verwant voelen. David Schraven zou op radio WDR begin dit jaar overigens hebben gezegd dat ze ‘populisme willen aanpakken’.

Er is veel kritiek in Duitsland op deze ‘meningenpolitie’, zoals velen het noemen, of: ‘links-fascistische politiek’. Nog even los van de discussie over nepnieuws en echt nieuws, en de bemoeienis van Soros moet men zich volgens critici in Duitsland een fundamentelere vraag stellen. Hebben de overheid en de democratische controlemechanismen niet enorm gefaald wanneer een minister van Justitie, Heiko Maas, een ideologische gekleurd onderzoeksbureau zoals Correctiv de quasi-taken van een ‘ministerie van Waarheid‘ laat uitvoeren en op internet rode kaarten laat uitdelen? De vraag stellen is hem beantwoorden, lijkt het.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.