Buitenland

‘Vrouw moet geen grapjes maken’, zegt Zweedse subsidiemoslim

05-04-2017 12:26

 

 

Voor de tweede keer in korte tijd ophef in Zweden om conservatieve uitlatingen door islamitische predikers van een door de staat gesubsidieerde organisatie. De lezing op de nieuw ontdekte video, die de Zweedse Nationale Moslim Unie (SFM) onlangs verwijderde van haar socialmedia-kanalen, behandelt het ‘correcte’ gedrag van moslimvrouwen en heet ‘Richtsnoeren voor hoe je te mengen in het Westen’.

Op het beeldmateriaal waarschuwt ene Muhammad al-Shahrani moslima’s ervoor het huis verlaten zonder toestemming van hun echtgenoten, “al is dit wel toegestaan door de Zweedse wet”. Als de vrouw zich dan toch buitenshuis waagt “zijn er strikte regels”, zo verklaart Shahrani, die volgens Aftonbladet de titel sjeik draagt. “Ze moet zich van top tot teen bedekken en mag geen huid tonen.”

Evenmin is het de bedoeling dat vrouwen “geuren verspreiden, zoals van parfum of uien, of dat zij kleurrijke kleding dragen”, aldus Shahrani, die daaraan toevoegt dat vrouwen “op een normale manier moeten praten en geen grapjes dienen te maken”.

De islamitische geleerde wordt in zijn religieuze verhandeling geassisteerd door een Zweed genaamd Abu Saad, die zelf regelmatig lezingen verzorgt op evenementen van de SFM. Voorafgaand aan Shahrani’s lezing in oktober 2015 schreef de club nog op haar Facebook-pagina dat “woorden tekortschieten om onze vreugde over het bezoek van deze eervolle sjeik uit te drukken”.

SFM ontving omgerekend 50.000 euro subsidie van onder meer Göteborg. Mogelijk eist de stad dit bedrag terug nu de beelden zijn uitgelekt. Afgelopen herfst stelden de Zweedse autoriteiten al dat diverse door de SFM inhuurde sprekers “zich uitlieten op een wijze die niet overeenstemt met de idealen van de democratie”, maar toch mocht de club het geld houden.

Eerdere lezing

Vorige week was SFM nog in het nieuws toen in een video getiteld ‘De vrouw in de islam’ hoofddoekloze meisjes van 12 werden gewaarschuwd voor de hel door prediker Muadh Zamzam.

Gender-apartheid in Zweedse schoolbus

Behalve om de lezingen was er ook islam-gerelateerde ophef om een gisteren uitgezonden documentaire van TV4. Geheime opnamen toonden hoe islamitische schoolmeisjes in Noord-Stockholm verplicht achterin de bus zitten in wijken waar niet-moslims langzaam door vrome straatschoffies worden weggepest.