Buitenland

Brandenburger Tor na aanslag niet Zweeds verlicht

07-04-2017 22:22

Na de aanslag met een biertruck in Stockholm, waar in ieder geval drie doden vielen, besloot de Berlijnse senaat om de Duitse Eiffeltoren, de Brandenburger Tor, niet in de Zweedse nationale kleuren te verlichten zoals wel gebeurde na Londen, Jerusalem, Istanbul, Brussel, Parijs, Nice, Orlando (toen werden regenboogkleuren geprojecteerd) en Berlijn zelf. Een paar dagen geleden was er al ook wat ophef over het uitblijven van de Russische kleuren op het twintig meter hoge nationale symbool van Duitse hereniging. Toen deed de stad de lichten maar helemaal uit.

De Berlijnse senaat heeft in een officiële verklaring aangegeven dat ‘dit bijzondere teken van medeleven en solidariteit alleen bij partnersteden zal worden uitgedragen, zoals gebeurde na aanslagen in Parijs, Brussel, Londen of Istanbul’.

Stockholm en St. Petersburg zijn geen partnersteden van Berlijn. Reacties van mensen variëren van ‘ik schaam me’ tot ‘zwak’ of ‘dit is dus hoe ver onze solidariteit gaat’. Anderen hebben zo hun eigen manier om solidariteit te betuigen.