Binnenland

Criminologische studie: dierenbeulen heb je overal

07-04-2017 11:08

Dierenmishandeling is niet aan leeftijd of sociaal milieu gebonden. En vrouwen kunnen net zo erg zijn als mannen. Dat zijn enkele opvallende conclusies uit het eerste grote Nederlandse onderzoek naar dierenmishandelaars, schrijft de Volkskrant.

Voor het eerst is in kaart gebracht wie de dierenmishandelaar is. De resultaten staan in het rapport ‘De aard van het beestje’, dat vrijdag verschijnt. Criminoloog Anton van Wijk onderzocht samen met collega Manon Hardeman van Bureau Beke hiervoor 97 gevallen van dierenmishandeling.

Ondanks dat in de literatuur voornamelijk over mannelijke dierenmishandelaars wordt gesproken is 1 op de 8 daders een vrouw. In de meeste gevallen gaat het om mishandeling van een hond (57%) of een kat (17%). Hierbij gaat het in meer dan de helft van de gevallen om het eigen dier. De mishandeling bestaat voornamelijk uit slaan, schoppen en/of gooien met het dier. De onderzoekers pleiten op basis van het onderzoek voor meer aandacht voor dierenmishandeling.

De daders variĆ«ren van 7 tot 85 jaar en vrouwen kunnen net zo erg zijn als mannen. Dierenmishandelaars komen lang niet alleen voort uit ‘asociale’ gezinnen. “Veel gevallen van dierenmishandeling komen voort uit frustratie, gebrekkige impulsbeheersing en een verminderd empathisch vermogen”, zegt Van Wijk.

(ANP)