Binnenland

Man die willekeurige omstander in Amsterdam doodschoot, vermoordde al eerder iemand

08-04-2017 10:16

De man die wordt verdacht van de fatale schietpartij bij een shishalounge in Amsterdam-West in november, schoot tien jaar geleden ook al iemand dood. Dat meldt Het Parool.

Bij de schietpartij kwam de 18-jarige voorbijganger Naoufal Mohammadi om en raakten twee mannen gewond. De dader zou de 33-jarige crimineel Glotwich S., Glotje voor bekenden, zijn. Justitie verdenkt hem ervan dat hij de twee mannen die gewond raakten, twee broers die de shishalounge uitbaten, probeerde af te persen.

S., die in januari in Parijs werd opgepakt en volgende week voor het eerst voor de rechter verschijnt, schoot in de zomer van 2007 de dertigjarige crimineel John Obe dood in een flat in de Bijlmer. Daarvoor werd hij veroordeeld tot acht jaar cel. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, zou S. hebben opgetrokken met zware (straat)criminelen.

Het Parool schrijft verder dat S. verdacht was van het voorbereiden van een woningoverval, dat onderzoek loopt nog. Hij was betrokken bij een zwaar geweldsincident tegen bewaarders tijdens zijn voorarrest in 2013 in de Bijlmerbajes:

Met twee medegetineerden zou hij die luid gillend, slaand en schoppend te lijf zijn gegaan. Een gevangene slaat meerdere bewaarders bewusteloos. De cipiers spreken van ‘het ergste incident dat zij in twintig jaar hadden meegemaakt’.

Ondanks deze voorgeschiedenis mocht S. zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, waarna dus de dodelijke schietpartij plaatsvond die de toevallig aanwezige Mohammadi het leven kostte.

(ANP/TPO)