Buitenland

Nieuwe aanslagen, hongersnood en strijd voor onafhankelijkheid plagen Nigeria

08-04-2017 22:06

In Nigeria is het niet alleen een hongersnood die het land plaagt, geweld en aanslagen houden het land in hun grip. De hongersnood in het land, in het Noordoosten, is in een gebied dat traditioneel de thuisbasis van terreurgroep Boko Haram is. Die groep lijdt verliezen, maar is nog alles behalve verslagen. Bovendien splijt de terreurgroep zelf door een machtsstrijd. Met een aanslag deze week, op een moskee, zien we verder dat er nog steeds slagkracht is bij de terroristen.

Twee vrouwen wilden zich vandaar opblazen in een moskee. Gelovigen wisten dat te voorkomen, maar een van de twee liet haar bomvest dan maar buiten afgaan. Daarbij kwamen de twee daders gezamenlijk om het leven en raakten vijf mensen gewond. Vrouwen en kinderen worden vaker ingezet voor aanslagen, en daarbij zijn vaak moskeeën en markten het doelwit. Zeker niet altijd is het aantal slachtoffers van de islamistische terreurgroep zo beperkt als vandaag.

Hongersnood en onafhankelijkheidsstrijders

Terwijl in het Noordoosten ook nog een grote hongersnood heerst zoeken elders in het land mensen naar meer onafhankelijkheid. Deze strijdt woedt al sinds de wording van het land Nigeria, volgens sommigen een verouderd artefact van de Britse kolonisatie. Het bekendste gebiedsdeel dat een onafhankelijkheid nastreeft is Biafra. Dit gebied in het Zuidoosten staat in het Westen bekend als het archetype hongersnoodgebied.

Nu het land als geheel gebukt gaat onder honger en geweld worden de stemmen voor onafhankelijkheid weer luider. De een ziet het als een mogelijke oplossing voor de slepende conflicten, de ander ziet met de verdeeldheid misschien zijn kans schoon. Feit blijft dat het onafhankelijkheidsstreven weer op de kaart staat. Ook bij de voormalig kolonisator.

‘Als Joegoslavië en Soedan kunnen opbreken, waarom wij niet?

De opbrengst van de inzamelingsactie voor Giro555 tegen de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is verder gestegen. Er is nu bijna 33 miljoen euro binnen. De afgelopen weken is al hulp geboden met het geld van de actie. Het gaat om voedselhulp, zoals het bijvoeden van ondervoede kinderen en zwangere vrouwen.

Hulporganisaties werken er ook aan de structurele oorzaken van dit soort rampen aan te kaarten, maar in Nigeria zelf ziet menigeen andere ‘oplossingen’. Tot overmaat van ramp lopen de scheidslijnen tussen verschillende onafhankelijkheidsgroepen ook nog eens door elkaar.

(TPO/ANP)