Binnenland

Zweedse politiechef: ‘Terreursympathisanten, opgerot’

09-04-2017 18:31

 

 

Buitenlanders die islamisme en gewelddadig extremisme steunen moeten Zweden kunnen worden uitgezet, ook al bezitten zij een permanente verblijfsvergunning, aldus politiechef Eric Nord van de stad Göteborg in een tweet 2 dagen na de terreuraanval die in hoofdstad Stockholm vier levens eiste.

In een toelichting aan dagblad GP zegt Nord dat personen die een totalitaire staat willen vestigen “naar hun land van herkomst kunnen vertrekken, waar ze thuishoren”.

De huidige Zweedse wetgeving staat deportatie pas toe nadat iemand is veroordeeld voor bijvoorbeeld betrokkenheid bij terroristische misdrijven of het financieren daarvan. Volgens de politiebaas is het overigens “oké” om te sympathiseren met bendes als Islamitische Staat, “maar dan moet je niet in Zweden gaan wonen en hier door de belastingbetaler gesubsidieerd worden”.

Nord ziet in het afpakken van de verblijfsstatus een probaat middel om de verspreiding van extremistische ideeën te stuiten. “Dan wordt het moeilijker voor ze om zedenpolitietje te spelen in de buitenwijken en daar vrouwen te onderdrukken”, aldus de diender.

Göteborg is een van de Europese steden met een opvallend groot aantal jihadgangers, ofwel moslims die zich in het Midden-Oosten aansloten bij IS of andere Koran-geïnspireerde terreurnetwerken. Uit een onderzoek vorig jaar onder 1.200 scholieren in het noordoosten  van de stad bleek dat zo’n 10 procent sympathiseerde met jihadistisch gedachtegoed.

‘Open en tolerante samenleving’

Anna Carlstedt, nationaal coördinator tegen gewelddadig extremisme, is het oneens met Nord. “We moeten ons hoofd koel houden en beschermen waar we als Zweden voor staan (…), we zijn een open en tolerante samenleving met een traditie op het gebied van verregaande rechten en vrijheden”, zei ze.