Binnenland

Nederlandse schepen betrokken bij deal tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars

11-04-2017 09:46

Justitie in Italië heeft twee onder Nederlandse vlag varende schepen op de korrel in een groot onderzoek naar samenwerking tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars in Libië, zo schrijft De Telegraaf.

De organisaties zouden clandestiene migratie bevorderen en mogelijk afspraken hebben met criminele bendes die vluchtelingen uit Afrika in gammele bootjes de Middellandse Zee opsturen. Dat zegt de Siciliaanse officier van justitie Carmelo Zuccaro in gesprek met de krant. Vorige week nog benadrukte minister Koenders (Buitenlandse Zaken) geen aanwijzingen te hebben voor Nederlandse betrokkenheid.

De opvarenden zouden van de mensensmokkelaars telefoons en nummers meekrijgen zodat zij, net buiten de territoriale wateren van Libië, zelf de hulporganisaties of hun contactpersonen kunnen bellen. Geredden gaan daarna naar Italië.

Dit schrijft de Telegraaf. Ook citeert de krant VVD-Kamerlid Han ten Broeke:

Als dit waar is, dan hoeft Nederland niet te wachten op het onderzoek van de Italiaanse justitie. We hebben ons eigen strafrecht om die clubs aan te pakken. Dit soort praktijken houdt perverse verdienmodellen van mensensmokkelaars in stand.

(ANP/TPO)