Buitenland

Zweedse Facebook-verkrachters niet gedeporteerd

11-04-2017 20:19

Tegen de drie jonge mannen die begin dit jaar in Zweden betrokken waren bij een ‘live’ op Facebook uitgezonden groepsverkrachting van een vrouw zijn celstraffen van 3 jaar gevorderd. Justitie eist niet langer deportatie van het drietal, bleek vandaag op de laatste zittingsdag in deze zaak.

Ondanks verzoeken van hun advocaten om onmiddellijke vrijlating blijven de daders in hechtenis totdat de vonnissen zijn geveld, zo bepaalde de rechtbank. Volgens dagblad UNT ontkennen de mannen, twee Afghanen en een Iraniër, dat van verkrachting sprake was.

De gelivestreamde groepsverkrachting vond plaats op 22 januari ‘s ochtends in een appartement in de stad Uppsala. Daar hadden twee van de mannen ‘seks’ met het slachtoffer, dat hevig beschonken of gedrogeerd was, terwijl de derde man de situatie filmde en op een besloten Facebookpagina de livestream verzorgde.

Tijdens de ‘uitzending’ hadden toeschouwers echter al snel door dat er sprake was van een misdrijf, waarna ze de politie inschakelden. Op videobeelden is vervolgens te zien hoe agenten verschijnen in de woning en daar de livestream beëindigen.

Wet blokkeert deportatie

Uitzetting van de daders is volgens de aanklagers juridisch ‘onmogelijk’ omdat de migranten meer dan 5 jaar geleden, namelijk in 2010 en 2011, hun asielaanvragen indienden. Bovendien lieten ze zich destijds als ‘minderjarig’ registreren.

Advocaat: ‘Vrouw niet echt dronken’

De advocaat van de filmende man stelt dat zijn cliënt ‘mentaal gehandicapt’ zou zijn. Het pleidooi van de verdediging van de twee verkrachters berust op de stelling dat het slachtoffer niet zo van de kaart zou zijn geweest als ze na afloop beweerde. Een van de migranten claimt zich bovendien niks te herinneren van het voorval.

 

GRAPHIC IMAGE: Photo of the 3 “middle eastern looking” men gang raping a Swedish woman earlier today. pic.twitter.com/T2333wxQUG