Buitenland

Duitse procureur-generaal over islamitische Kerstmarktterrorist: ‘Anis Amri was lone wolf’

12-04-2017 19:03

De Tunesische terrorist Anis Amri, die op 19 december met een gestolen vrachtwagen een bloedbad aanrichtte op de kerstmarkt in Berlijn, handelde alleen. Dat heeft procureur-generaal Peter Frank woensdag na bijna vier maanden onderzoek als vaststaand feit bekendgemaakt. Hoe de ‘lone wolf’ de Duitse hoofdstad kon ontvluchten, is echter nog steeds een raadsel.

Drie videocamera’s hebben na de aanslag, die twaalf mensen het leven kostte, opnamen gemaakt van de 24-jarige jihadist. Op de beelden is Amri te zien met een rugzak. Bovendien valt op dat hij tussendoor andere schoenen heeft aangetrokken, wat erop duidt dat hij kort na de gewelddaad nog even thuis is geweest. Hoe hij daarna in Berlijn aan de aandacht is ontsnapt, is onduidelijk.

Het eerste slachtoffer dat Amri maakte was de Poolse chauffeur wiens truck hij meenam. De man bleek gedood met een schot door het hoofd. Er zijn geen sporen gevonden van een worsteling.

Pas op 21 december werd Amri, die zich in Duitsland van meer dan tien verschillende namen bediende, weer gesignaleerd in een bus van Emmerich naar Kleve. Hij had zich in het nieuw gestoken. In een winkel in Kranenburg, vlak bij de Nederlandse grens, kocht de aanslagpleger boxershorts, sokken, een trainingsbroek en een sjaal.

De Noord-Afrikaanse islamitische extremist kwam via Nederland en Frankrijk in Italië terecht. Daar stierf hij door politiekogels. Uit toxicologisch onderzoek bleek dat Amri in de dagen voor zijn dood geen verdovende – of bewustzijnsverruimende middelen had genomen. Haaranalyse wees uit dat hij in het verleden geregeld cannabis gebruikte, in bescheiden hoeveelheden, en vaker in grotere doses cocaïne.

(ANP)