Binnenland

Syriëganger Laura Hansen blijft in voorarrest, OM noemt haar verhaal ‘onaannemelijk’

12-04-2017 13:59

Laura Hansen, de vrouw die claimt dat zij uit ISIS-gebied ontsnapte, blijft vastzitten. De rechtbank in Rotterdam besloot dat woensdag tijdens een regiezitting. H. zit sinds haar terugkeer in augustus vorig jaar vast in de gevangenis in Vught.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar ervan dat zij kwade bedoelingen heeft. Mogelijk is zij teruggekeerd naar Nederland met ‘een opdracht’ van Islamitische Staat, om hier een aanslag te plegen. De nu 21-jarige vrouw verbleef van medio 2015 tot medio 2016 in ISIS-gebied in Syrië. Ze was daar met haar man en twee jonge kinderen naar toe gegaan.

Hansen zegt dat ze vooraf niet wist waar ze precies naar toe ging en dat ze daar pas besefte wat een monster IS is. Ook zou ze haar geloof hebben afgezworen. Bovendien was ze onder druk zijn gezet door haar gewelddadige man, zegt ze.

Maar het OM vindt haar beweringen op sommige punten “volstrekt onaannemelijk”. Het onderzoek loopt nog volop en schorsing van de voorlopige hechtenis is dan ook “niet aan de orde”, aldus de officier.

Haar voorlopige hechtenis werd al twee keer eerder verlengd. Hansen heeft pas vorige maand een verklaring afgelegd en daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Lees hier meer over de zaak-Hansen.

(ANP)