TPOok!

 
Buitenland

Alliantie voor meningsvrijheid kritiseert Duitse anti-haat wet

'Wet heeft rampzalige gevolgen voor meningsvrijheid'

De nieuwe Duitse wet tegen haatzaaien en ‘nepnieuws’ zou wel eens ‘catastrofale gevolgen’ kunnen hebben, zegt een brede alliantie van verenigingen, burgerrechtenactivisten en juristen in een gezamenlijke declaratie.

Vorige week heeft het landelijk kabinet das Netzwerkdurchsetzungsgesetz – afgekort de ‘NetzDG’ – (de netwerkhandhavingswet) ingediend. De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas (SPD), wil hiermee dat sociale media-platforms meer verantwoording gaan afleggen en mogelijk strafbare inhoud gaan verwijderen, op straffe van miljoenenboetes. De wet zou nog voor de zomer in werking moeten treden.

De ondertekenaars van de declaratie zijn onder andere journalistenverenigingen, Wikimedia Duitsland, Reporters Without Borders, Bitkom en juristen. Ze uiten hun bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Ze erkennen dat een gezamenlijke strategie tegen haat en ‘nepnieuws’ nodig is, maar dat het ‘bij twijfel’ verwijderen van niet-strafbare inhoud op internet ‘rampzalige gevolgen’ heeft voor de vrijheid van meningsuiting. In de declaratie zeggen zij:

Vrije expressie is een kostbaar goed. Het gaat zelfs zo ver dat een samenleving bepaalde inhoud die moeilijk te verduren is moet kunnen dragen, en moet bewegen in overeenstemming met de wettelijke voorschriften. Een democratie drijft op pluralistische opinies.

De digitale vereniging Bitkom benadrukt dat onder de dreiging van hoge boetes bedrijven er snel voor zullen kiezen om twijfelachtige content te verwijderen of te blokkeren.

 

 

 

 

 

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.