Buitenland

Erdogan claimt overwinning referendum

16-04-2017 19:56

Update: Erdogan claimt overwinning. Nu bijna 99 procent van de stemmen is geteld, staat het ja-kamp op ruim 51,3% van de stemmen, nee kreeg 48,7% van de stemmen.

Erdogan heeft premier Binali Yildirim en voorzitter van hun AK-partij gebeld om hem te feliciteren met hun overwinning.

De belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP gaat om een hertelling vragen van misschien wel 60 procent van de stemmen die zondag zijn uitgebracht in het referendum voor meer presidentiële macht. Dat heeft vicevoorzitter Erdal Aksünger zondagavond gezegd in Ankara vlak voordat de uitslag bekend werd.

De CHP klaagde eerder op de dag al over “illegale handelingen” in het voordeel van de regering tijdens de stembusgang. Dat had onder meer te maken met de verklaring van de hoge kiesraad dat ook niet door officials afgestempelde stemformulieren mochten worden meegeteld, mits geen sprake was van fraude.

De stemlokalen sloten om 16.00 uur Nederlandse tijd. Vooraf leek het om een nek-aan-nekrace te gaan tussen de twee kampen. De opkomst was volgens Haberturk TV 86 procent.

Zondag konden 55 miljoen Turken stemmen over uitbreiding van de macht van Erdogan. Eerder hadden bijna 3 miljoen Turken in het buitenland die mogelijkheid.

Anp