Buitenland

Nieuwe rakettest van Noord Korea mislukt

16-04-2017 01:01

Noord Korea heeft vandaag, zoals analisten al verwachtten een test met een raket gedaan. Die test mislukte echter. Er werd vanuit gegaan dat het om een nieuw type intercontinentale raket gaat, maar dat lijkt nu allerminst zeker. De raket zou al bij de lancering ontploft zijn.

Deze zaterdag vierde Noord Korea de ‘dag van de zon’. Dat werd gevierd met een grote militaire parade. Duizenden militairen en verschillende militaire voertuigen deden aan de parade mee, begeleid door marsmuziek en een applaudisserend publiek. Op de staatstelevisie worden beelden getoond van een eindeloze optocht van soldaten, tanks en burgers met ballonnen.

De spanningen tussen Noord Korea en de Verenigde Staten lopen steeds verder op. Er wordt verwacht dat Noord Korea een lange afstandsraket, die een nucleaire lading kan vervoeren, wil ontwikkelen. Daarmee zouden ze de Verenigde Staten kunnen treffen. De regering-Trump kan zo’n dreigement niet over zijn kant laten gaan. Ook de relatie met buurland China komt steeds verder onder spanning te staan.

Hoogspanning rond Noord Korea

Er werd al verwacht dat Noord Korea een kernproef of raketproef zou doen, ter gelegenheid van de feestdag. De Amerikaanse president Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd. Hij wil niet wil dat de Noord-Koreanen weer nucleaire proeven doen.

Noord Korea heeft op haar beurt laten weten dat het land preventieve aanvallen overweegt op de Amerikanen en dat de VS veel kwaadaardiger en agressiever zijn geworden onder Trump.

Noord-Korea viert met de ‘dag van de zon’ dat Kim Il-sung op 15 april 1912 werd geboren. De huidige dictator in Pyongyang, Kim Jong-un, is een kleinzoon van de stichter die in 1949 aan de macht kwam en in 1994 overleed.

(TPO/ANP)