Buitenland

28-jarige Rus opgepakt voor aanslag spelersbus Borussia Dortmund

21-04-2017 09:27

De Duitse politie heeft een verdachte aangehouden van de bomaanslag vorige week op de spelersbus van Borussia Dortmund. Volgens de autoriteiten gaat het om een 28-jarige man die kort voor de aanslag zou hebben gespeculeerd op een koersval van opties van de Duitse topclub. Een terreurmotief lijkt er niet te zijn. Het betreft een Duits-Russische man die kort voor Pasen al in het vizier was gekomen van justitie.

Door de aanslag van vorige week liep de Spaanse verdediger Marc Bartra van Dortmund verwondingen op.

De verdachte verbleef op de dag van de aanslag in hetzelfde hotel als de spelers van Dortmund en kon precies in de gaten houden wanneer de spelersbus richting het stadion vertrok. Onderweg naar het stadion voorafgaand aan het Champions Leagueduel tegen AS Monaco ontplofte de bom in een heg langs de weg.

De man zal volgens het Duits Openbaar Ministerie onder meer poging tot moord en toebrengen van ernstig lichamelijk letsel ten laste worden gelegd. De verdachte is door een speciaal arrestatieteam van de politie ingerekend. Vrijdagochtend zou er in verband met de zaak nog een politieactie gaande zijn in vier verschillende panden in de deelstaat Baden-Württemberg. Honderden mensen van het Openbaar Ministerie en de politie werken aan het onderzoek.

De Duitse politie is mogelijk door bankpersoneel op het spoor gezet van de verdachte van de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Medewerkers van Comdirect sloegen volgens dagblad Bild alarm vanwege een verdachte transactie door de man, die 15.000 zogeheten ‘putopties’ kocht voor een bedrag van 78.000 euro.

De Russisch-Duitse Sergej W. (28) speculeerde met zijn aankoop op een koersval van de club. Die had hem miljoenen euro’s kunnen opleveren. Hij kocht de putopties online vanuit het hotel, naar verluidt met geld dat hij eerder had geleend. W. beschikte volgens onderzoekers naar alle waarschijnlijk ook over de technische kennis om de aanslag uit te voeren.

Ook het gedrag van de man tijdens de aanslag deed volgens Bild alarmbellen afgaan. Terwijl de meeste gasten van hotel geschrokken door het hotel liepen, nuttigde de verdachte een steak in het restaurant. Ook had hij specifiek gevraagd om een kamer met uitzicht op de straat, mogelijk zodat hij explosieven met een afstandsbediening kon laten afgaan.

De politie zou volgens Bild nog op zoek zijn naar twee mogelijke handlangers van de verdachte. Zij zouden mogelijk hebben geholpen bij het vervoer van de explosieven.

(ANP)

Lees ook:

Het Dossier Borussia Dortmund. Eerder waren zowel islamitische als extreemrechtse motieven niet uitgesloten, onder meer door de vondst van een islamitische dreigbrief.