Buitenland

Hongaarse premier Orbán komt in Europarlement aantonen dat hij niet ‘afdrijft van Europese waarden’

25-04-2017 10:34

De Hongaarse premier Victor Orbán komt woensdag naar het Europees Parlement om zich te verweren tegen aantijgingen dat zijn land afdrijft van Europese waarden. Zowel in het parlement als bij de Europese Commissie leven ernstige zorgen over het centraal-Europese land, onder meer over een wet die mogelijk tot sluiting van de gerespecteerde Central European University (CEU) in Boedapest leidt.

De nationalistische politicus vindt het ,”essentieel dat de leden van het parlement feiten en precieze informatie krijgen over recente ontwikkelingen in Hongarije”, schrijft hij aan parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Orbáns Fidesz-partij maakt in het parlement deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Het CDA, dat ook in deze grootste fractie zit, dreigde eerder deze maand de samenwerking met Fidesz te stoppen.

George Soros, de oprichter van de CEU en aartsvijand van Orbán, heeft later deze week ontmoetingen met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en diens rechterhand Frans Timmermans over “de politieke en juridische ontwikkelingen” in Hongarije. Timmermans sprak maandag al met CEU-rector Michael Ignatieff.

(ANP)