Buitenland

Steeds meer mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië

30-04-2017 16:50

Amnesty International waarschuwt dat in Saudi-Arabië steeds vaker de mensenrechten worden geschaad. “We zien een negatieve trend”, zegt een woordvoerder van Amnesty. “Het is inmiddels zo dat alle mensen die zich voor mensenrechten inzetten, in de gevangenis zijn beland.”

Amnesty roept bondskanselier Merkel, die zondag een bezoek brengt aan Saudi-Arabië, de mensenrechten ter sprake te brengen. Volgens Amnesty worden mensenrechtenactivisten op dezelfde manier behandeld als terroristen. Vrouwen worden nog steeds fors achtergesteld in het zwaar islamitische land. Ook is er geen land dat zoveel mensen executeert.

Ondanks de tsunami van mensenrechtenschendingen in de door Nederland zo gewaardeerde handelspartner Saudi-Arabië heeft dit land tot en met 2019 wel gewoon een zetel in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en werd het in 2015 zelfs voorzitter van een VN-mensenrechtenraad-panel.

Onlangs werd middels een geheime stemming Saudi-Arabië in de vrouwenrechtenraad gestemd, ondanks het feit dat Saudi-Arabie één van de vrouwonvriendelijkste landen ter wereld is. Vier EU-landen stemden voor Saudi-Arabië in de vrouwenrechtenraad, één van die landen is België.