Buitenland

May boekt successen bij lokale verkiezingen, Corbyn ‘Labour heeft enorme taak voor de boeg’

05-05-2017 21:21

De Conservatieve Partij van premier Theresa May heeft bij de lokale verkiezingen in Engeland, Schotland en Wales een grote overwinning geboekt. In totaal werden ruim 550 zetels gewonnen en komen de ‘Tories’ nu uit op 1882 van de in totaal 4851 zetels.

De grootste oppositiepartij Labour verloor 380 zetels en heeft er nu 1152. Grootste verliezer is de UK Independence Party (UKIP). De pro-brexit partij, die vier jaar geleden goed scoorde, verliest 143 van de 144 zetels, en heeft er dus nog maar een over.

Door deze uitslag krijgt de Conservatieve Partij het in 28 gemeentes het voor het zeggen. Dat zijn er elf meer dan vier jaar geleden. Labourleider Corbyn sprak na de resultaten van “een uitdaging op historische schaal’, de partij wacht volgens hem nu een enorme taak de algemene verkiezingen te winnen.

Scottish National Party grootste in Schotland

De Conservatieven wonnen ook in Schotland. Toch blijft de Scottish National Party (SNP) daar de grootste met 431 zetels, hoewel er een verlies werd geleden van zeven zetels in vergelijking met vier jaar terug. Daardoor verliest de SNP de zeggenschap over Dundee, een van de weinige steden die in 2014 bij het referendum voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk stemde.

De lokale verkiezingen worden gezien als een goede indicatie voor de uitslag van de parlementsverkiezingen die voor volgende maand staan gepland. Als het landelijke verkiezingen waren geweest, zouden de Conservatieven 38 procent van de stemmen hebben gekregen. Labour zou goed zijn voor 27 procent, de Liberaal-Democraten voor 18 procent. UKIP zou uitkomen op 5 procent.

(TPO/ANP)