Buitenland

Amerikaanse antivaxxers bestoken immigranten, mazelenuitbraak is het gevolg

07-05-2017 11:19

In Minnesota is een mazelenuitbraak gaande die vooral jonge Somalische kinderen treft. Dat schrijft de New York Times. De Somalische populatie was tot 2008 niet afwijkend van de autochtone populatie in vaccinatiegraad, maar de vaccinaties van jonge kinderen in de gemeenschap kelderde nadat antivaccinatie-activisten het al lang naar het rijk der fabelen verwezen spookverhaal begonnen te verspreiden dat het vaccin autisme veroorzaakt.

Mazelen kan zware handicaps of de dood tot gevolg hebben, kinderen worden er tegen ingeënt met de BMR-prik: Bof, Mazelen, Rodehond. (MMR, in het Engels.)

Antivaxx-activisten in Minnesota zijn persoonlijk met gezinnen gaan praten om ze te overtuigen geen vaccins te nemen, volgens Mohamud Noor, directeur van de Somalische vereniging in Minnesota. Andrew Wakefield, de kwakzalver die de later geschrapte studie publiceerde over de link tussen autisme en vaccins, zou persoonlijk zijn opwachting hebben gemaakt bij diverse gezinnen. Desgevraagd zei hij zich ‘helemaal niet schuldig’ te voelen over de uitbraak van de dodelijke ziekte.

Mazelen leken in 2000 vrijwel uitgestorven, na propaganda door de antivaccinatielobby is echter het aantal gevallen weer gestaag toegenomen.