Buitenland

82 door Boko Haram ontvoerde ‘schoolmeisjes’ na 3 jaar vrijgelaten

07-05-2017 10:06

De islamistische terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdag 82 meisjes vrijgelaten die ruim drie jaar geleden werden ontvoerd uit een school in de stad Chibok in het noorden van Nigeria. Dat hebben Nigeriaanse regeringsmedewerkers gezegd. Het gaat om de meisjes waarvoor destijds de internationale #bringbackourgirls actie werd gestart.

Lees ook: 82 ontvoerde meisjes na 3 jaar vrijgelaten op ShePostsOnline

Het is tot dusver de grootste groep meisjes die is vrijgelaten van de groep die in april 2014 werden ontvoerd. Een twintigtal werd in oktober al vrijgelaten. Dat gebeurde ook na onderhandelingen met tussenkomst van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis. Destijds verklaarde de terreurgroep al bereid te zijn nog eens meer dan tachtig van hen, onder voorwaarden, vrij te laten. Een handvol anderen wist eerder ook al eens te ontsnappen of werd bevrijd bij andere acties.

Uitgeruild tegen leden Boko Haram

De meisjes zijn uitgeruild tegen een onbekend aantal leden van Boko Haram die gevangen zaten in Nigeria. Aan de vrijlating gingen maandenlange onderhandelingen vooraf, waarbij Zwitserland en het Internationale Rode Kruis een belangrijke rol speelden.

President Muhammadu Buhari zal de vrijgelaten meisjes zondag ontvangen. Buhari liet vorige maand weten dat de regering “constant” bezig was om de vrijlating van de meisjes “en andere ontvoerde personen” te bewerkstelligen.

In 2014 werden er 279 schoolmeisjes ontvoerd. Snel daarna wist een groep te ontsnappen en al die jaren bleven er dus zo’n 220 van hen gevangen.

Strijd van Boko Haram

Boko Haram voert in het noordoosten van Nigeria en het grensgebied van Niger, Tsjaad en Kameroen strijd om een islamitische staat te stichten. Door het geweld zijn duizenden mensen om het leven gekomen en zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

(TPO/ANP)