Buitenland

Palestijnse hongerstaker stiekem toch aan het eten

08-05-2017 14:49

De aanvoerder van Palestijnse gedetineerden die in Israëlische gevangenissen in hongerstaking zijn gegaan, is stiekem gefilmd terwijl hij aan het eten was in zijn cel. Bronnen binnen de Israëlische gevangenisdienst zeggen tegen de krant Haaretz dat Marwan Barghouti in een val is gelopen.

Palestijnse gedetineerden zijn al ongeveer een maand in hongerstaking om betere omstandigheden af te dwingen. Het is volgens The Times of Israël onduidelijk hoeveel personen meedoen aan de actie. Volgens Israël gaat het om achthonderd gevangenen; Palestijnse bronnen spreken over zo’n 1500 hongerstakers.

Uit door Israël vrijgegeven beelden zou blijken dat de tot levenslang veroordeelde Barghouti het niet zo nauw neemt met de actie. Op de videobeelden, die afkomstig lijken te zijn van een verborgen camera, is te zien hoe hij in zijn cel onder meer koekjes en een snoepreep eet.

De bronnen zeiden dat Barghouti in een list is getrapt. Ze wilden kijken of hij zich echt aan de hongerstaking zou houden. De advocaat van de Palestijn klaagde dat het gevangeniswezen een “psychologische en media-oorlog” voert tegen gevangenen. De echtheid van de beelden is overigens nog niet vastgesteld.

Anp