Buitenland

Amerika gaat Koerden bewapenen voor aanval op Raqqa, ondanks Turkse bezwaren

09-05-2017 22:11

Ondanks Turkse bezwaren gaan de Verenigde Staten de Koerden in Syrië bewapenen voor hun strijd tegen ISIS. De wapenleveranties zouden met name een offensief tegen de stad Raqqa, een bolwerk van de Islamitische Staat, moeten steunen. De Amerikaanse regering heeft dinsdag ingestemd met het leveren van wapens aan de Koerdische YPG-militie in Syrië.

Het Pentagon bracht naar buiten dat het de wapenleveranties wil doorzetten. Turkije is een bondgenoot van de VS en lid van de NAVO. Ankara zegt dat de groep een terroristische organisatie is die banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Amerika zegt dat het ‘op de hoogte’ is van deze bezwaren. Geleverde wapens en andere hulpmiddelen wil de VS in principe ‘later weer terugkrijgen’.

Machinegeweren en voertuigen voor Koerden

De VS ziet de Koerden blijkbaar als een belangrijke bondgenoot in het Noorden van Syrië en legt bezwaren van de Turken voorlopig naast zich neer. De BBC meldt dat de leveranties naast munitie en lichte en zware machinegeweren ook bestaat voertuigen zoals pantserwagens en bulldozers.

“We willen de mensen en de overheid van Turkije op het hart drukken dat de VS extra veiligheidsrisico’s wil voorkomen en onze NAVO-bondgenoot blijft beschermen”, zo liet men vanuit de VS nog weten. Binnenkort brengt Erdogan nog een bezoek aan de VS.

(TPO/ANP)