Buitenland

Grote politie-operatie bij Parijse station Gare du Nord

09-05-2017 00:48

Het Parijse Gard du Nord is vannacht ontruimd door de politie. Volgens Le Parisien zou de politie op zoek zijn naar drie verdachte mannen die gesignaleerd staan. Inmiddels melden steeds meer reizigers dat ze gestrand zijn. De Franse politie wil alleen kwijt dat men bezig is met ‘verificaties’. Ook het metroverkeer naar het station zou zijn stilgelegd.

Update 1:58 Even voor 2 uur liet de Franse politie weten dat de checks op het station afgerond zijn. De situatie zal vanaf nu langzaam weer normaal worden.

De ontruiming zou rond 23.00 uur deze nacht begonnen zijn. De laatste trein vanuit Amsterdam naar Parijs kwam rond dat tijdstip op het station aan.

Speciale eenheden doorzoeken trein

Speciale interventie-eenheden van de Franse politie (BRI) zijn inmiddels ter plaatse. Le Parisien meldt dat eenheden een trein in het station zouden doorzoeken. Profielen van drie verdachten zouden aan de Franse dienst DGSI zijn doorgegeven door een bevriend land. Deze verdachten worden als gevaarlijk gezien. Sinds vrijdag zijn er al drie meldingen geweest dat ze gezien zouden zijn. Volgens de bronnen van de Franse krant zou deze nacht een conducteur de politie getipt hebben dat hij de verdachten in de trein gezien meent te hebben.

De Franse politie zou een TGV vanuit Valenciennes (in het Noorden van Frankrijk) met 211 mensen doorzoeken. Rond 01.00 uur deze nacht was het niet duidelijk of de melding ook daadwerkelijk de drie gezochte verdachten betreft. Het is ook onduidelijk naar wie men op zoek ging. Mogelijk houdt het verband met drie mannen die sinds vorige week gesignaleerd staan; twee teruggekeerde Syriëstrijders met de Belgische nationaliteit en ene Afghaan.

Beelden van de BRI bij het station