Binnenland

‘Positieve’ discriminatie politie slaat door: vacature niet voor autochtonen

09-05-2017 10:34

Het AD schrijft over een uit de hand gelopen gevalletje van politieke correctheid bij de Amsterdamse politie. In een vacature voor teamchef op de Wallen werd gevraagd om ‘kandidaten met een andere achtergrond.’

De politie probeert een etnisch diverser personeelsbestand op de bouwen, maar autochtone sollicitanten uitsluiten is toch echt tegen de wet. De krant citeert twee hoogleraren arbeidsrecht.

Professor mr. Jaap van Slooten, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam: “Deze formulering voldoet niet aan met de Algemene wet gelijke behandeling. Die schrijft voor dat alleen bij gelijke geschiktheid voorrang gegeven mag worden aan bepaalde groepen.”

“De vacaturetekst suggereert dat men niet puur op kwaliteit selecteert”, zegt hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht Ferdinand Grapperhaus. “Bovendien worden mensen zonder andere culturele achtergrond gediscrimineerd.”

De voorzitter van de politiebond Jan Struijs vreest bovendien dat politiepersoneel van allochtone afkomst juist last heeft van dit beleid; het zou twijfel zaaien of iemand een bepaalde baan krijgt om kleur, of om capaciteit.