Buitenland

Amerikaanse studenten verkleed als bouwvakker kwetsen Mexicanen

11-05-2017 17:26

Een studentenvereniging in Chicago (Phi Gamma Delta, ook wel bekend als FIJI) is op het matje geroepen vanwege een “vooroordeel incident” waarbij FIJI studenten op een feestje verkleed gingen als bouwvakker, toevallig op een Mexicaanse feestdag. Het thema van het feestje was ‘get hammered’.

De Mexicanen vieren ‘Cinco de Mayo’, maar het studentenfeestje was helemaal geen Cinco de Mayo feestje, aldus de vereniging. Desondanks is er melding gemaakt van een incident.

Verbouwing

De reden voor de outfits was dat hun verenigingshuis twee jaar lang was verbouwd en dat ze de afronding van de verbouwing wilden vieren. De linkse Latino studentenvereniging MEChA heeft echter een klacht ingediend, jegens iedereen die ‘de dunne lijn tussen het vieren van een cultuur op een nationale feestdag en het ondermijnen van de culturele waardigheid van een groep door naïeve en doelbewust ‘appropiation’ niet ziet’. Activisten houden niet van uitleg en context, blijkt maar weer, als het aan hen ligt zullen er alsnog disciplinaire maatregelen moeten volgen.

5 mei is overigens helemaal geen nationale feestdag in Mexico, maar ook feiten doen sowieso niet ter zake.

Aanval op emoties

Door op te vallen in bouwvakker kleding zou de vereniging “privilege en autoriteit hebben getoond door onnadenkend de behoeften van een gemarginaliseerde groep te veronachtzamen”. Daarnaast was de gebeurtenis een “aanval op de mentale en emotionele welbevinden van gemarginaliseerde studenten op de campus”.

In de tachtig-weken-van-hun-leven-kostende verdediging zegt FIJI:

“The house has been under renovation and construction for two years, a comprehensive, drawn out renovation funded entirely by our fraternity alumni. Due to this seemingly endless construction process, the decision to host an event in the near complete basement of the House represented the end of a long-term yearning amongst the brothers of FIJI. The decision to host the initial “construction” themed event must be understood as a product of this construction process.”