Binnenland

Save the Children wil dat Nederland 1500 alleenreizende asielkinderen opneemt

16-05-2017 09:54

Nederland moet nog dit jaar een veilig thuis bieden aan tenminste 1.500 kinderen die op dit moment in hun eentje door Europa zwerven. Doet de Nederlandse regering dat niet, dan is ze medeverantwoordelijk voor het lot van de kinderen die tijdens hun tocht naar veiligheid een groot risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel, uitbuiting, geweld en seksueel misbruik.

Dat stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children. De organisatie is een petitie gestart om de Nederlandse regering ertoe te bewegen 1.500 alleenreizende kinderen op te nemen. Staatssecretaris Dijkhoff (V&J) zegde eerder toe om bij de opvang van migranten, waartoe Nederland zich verplicht heeft in Europees verband, voorrang te geven aan 750 kinderen vanuit Griekenland. Save the Children vindt dat Nederland minstens het dubbele aantal zou moeten opnemen, ook uit Italiƫ en de Balkan.

Het is helaas soms onduidelijk of deze ‘kinderen’ wel echt kinderen zijn, eerder werden ‘kinderen’ uit Calais naar het Verenigd Koninkrijk gebracht ondanks ernstige twijfels aan hun leeftijd.

(ANP/TPO)