Binnenland

Slechts 7 jaar cel en tbs voor gruwelijke verkrachter die tenminste drie slachtoffers maakt

16-05-2017 12:28

Een 29-jarige Amsterdammer moet zeven jaar de cel in voor de verkrachting of aanranding en het gewelddadig beroven van drie vrouwen in Amsterdam. Onder de slachtoffers was een 75-jarige vrouw. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dinsdag verder dat de man een tbs-behandeling moet ondergaan.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die negen jaar gevangenisstraf en tbs eiste. De rechtbank achtte bewezen dat de man de bejaarde vrouw in juli 2015 ernstig heeft mishandeld en verkracht. Hij sloeg toe op het moment dat zij haar honden uitliet in Amsterdam-West. Vervolgens beroofde de dader haar met grof geweld van haar sieraden.

Een maand later ging hij een 21-jarige vrouw te lijf. Onder doodsbedreigingen pakte hij haar waardevolle spullen af. Hij greep haar beet, duwde haar op de grond en betastte haar lichaam. Later bleek na DNA-onderzoek dat de Amsterdammer ook verantwoordelijk is voor de gewelddadige verkrachting van een zestigjarige vrouw, twee jaar eerder. Hij wist via het raam de kamer binnen te komen van de zorginstelling waar zij woonde. De man had kort daarvoor zijn enkelband doorgeknipt, die hij droeg vanwege een eerder vergrijp.

De rechtbank meent dat hij zich “bruut en zeer gewelddadig” heeft gedragen. Hij koos kwetsbare slachtoffers die alleen op straat of in hun woning waren, waarbij hij zich volgens het vonnis enkel liet leiden door lustgevoelens en zijn behoefte aan geld en goederen.

De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij nooit iets heeft verteld over waarom hij dit deed of zijn spijt heeft betuigd aan de slachtoffers.

Anp