TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Veroordeelde ISIS-terrorist werkte op luchtmachtbasis Volkel, maakte er foto’s, weer vrijgelaten

Reisde af naar Syrië, deed graafwerk voor een bouwbedrijf op de basis

Een veroordeelde terrorist is vorige week opgepakt op luchtmachtbasis Volkel. Hij werkte daar en maakte foto’s, meldt RTL Nieuws op basis van het Openbaar Ministerie en Defensie. Een 19-jarige man die was veroordeeld omdat hij had geprobeerd uit te reizen naar Syrië, is vorige week aangehouden op de vliegbasis Volkel. Een woordvoerder van het OM bevestigt woensdag berichtgeving hierover door RTL Nieuws. De man is afgelopen woensdag opgepakt en vrijdag weer vrijgelaten.

Update 17.54 –  VVD: Dit is ontoelaatbaar en een groot gevaar voor de nationale veiligheid

De VVD is ontsteld over de onthulling. VVD-Kamerleden Albert van den Bosch en Foort van Oosten eisen opheldering van minister van Veiligheid en Justtie Stef Blok (VVD) en minister van Defensie Jeanine Hennis (ook VVD). De VVD-fractie vindt de gebeurtenissen ‘ontoelaatbaar en een groot gevaar voor de nationale veiligheid’.

De man is volgens het OM aangehouden omdat de vliegbasis een zogeheten “veiligheidsrisicogebied” is en bekend werd dat hij een strafblad heeft omdat hij naar Syrië probeerde te reizen. “Uit het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de man een strafbaar feit heeft gepleegd of heeft willen plegen”, aldus het OM in een toelichting.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie was de man werkzaam bij een extern bedrijf dat werkzaamheden verrichtte op de basis. Hij was ingevallen voor een zieke werknemer.

De veroordeelde man was opgevallen bij een beveiliger. Uiteindelijk kwam de marechaussee erbij, die de man heeft aangehouden. Het is nog niet duidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren en of er iets is fout is gegaan. Defensie bekijkt dit nog.

Mogelijk gaat het om de vorig jaar juni tot twee jaar cel veroordeelde Waïl el A.. Hij was samen met een paar jaar oudere man vanuit Arnhem via Duitsland naar Turkije gereisd. Van daaruit probeerden ze de grens met Syrië over te steken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (ISIS) of Jabhat al-Nusra (JaN). Deze zaak loopt overigens nog in hoger beroep.

Lees ook

Bas Paternotte – Veroordeelde terrorist die op Volkel werkte, is falen van Justitie, Defensie en AIVD

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.