Binnenland

VVD overtreedt de wet, gaf geen openheid over donaties

17-05-2017 10:51

De VVD heeft de afgelopen jaren de belastingwet overtreden door geen financiële verantwoording te publiceren van vier stichtingen die geld doneren aan de partij. Donateurs genoten fiscaal voordeel omdat de stichtingen de status hebben van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daar staat tegenover dat ze hun cijfers bekend moeten maken en dat hebben de stichtingen de afgelopen jaren nagelaten, meldt NRC na eigen onderzoek.

Het partijbestuur van de VVD, onder leiding van voorzitter Henry Keizer, is direct verantwoordelijk voor één van de stichtingen: de Ivo Opstelten Foundation.

De partij zegt de gang van zaken te betreuren. De stichtingen in Amsterdam en Den Haag hebben alsnog hun verslagen gepubliceerd na vragen van de krant. Een VVD-stichting in Utrecht zegt het ook te zullen rechtzetten. Over de Ivo Opstelten Foundation zegt een woordvoerder: “We zorgen dat het er morgen op staat. Het is van het grootste belang dat deze regels nauwkeurig worden nageleefd. En dan is het extra vervelend als het fout gaat.”

De Belastingdienst kan stichtingen die hun cijfers niet bekendmaken hun ANBI-status afpakken en een naheffing opleggen. Dat is in dit geval niet gebeurd.