Binnenland

Amsterdamse politietop wil Amsterdamse politie islamiseren: hoofddoekje als onderdeel uniform

18-05-2017 09:17

De Amsterdamse politietop overweegt een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Zo hoopt de eenheidsleiding meer allochtone agenten te werven, meldt het AD.

Nu mogen dienders in Nederland geen geloofsuitingen – zoals een hoofddoekje, keppeltje of kruisje – dragen. De Amsterdamse eenheidsleiding denkt erover na om dat verbod in de hoofdstad van tafel te vegen. “We hebben het erover”, bevestigt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. “Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben.”

Hij wil dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst is, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. Momenteel heeft slechts 18 procent van de Amsterdamse agenten een niet-Nederlandse achtergrond

De politiechef geeft aan dat het al in andere landen gebeurt. “In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet.”

De eerste reacties uit politiek Den Haag waren donderdagochtend kritisch. Dilan Yesilgöz van de VVD vindt hoofddoekjes niet passen bij de rol van de politie. “Kom op politie Amsterdam; dit kan echt niet. Scheiding kerk en staat. Houd de politie neutraal”, aldus Yesilgöz. PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter met een enkel woord. “Waanzin!”.

De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

Anp/TPO